Zgaga to uczucie palenia albo pieczenia za mostkiem, często wysoko, aż na poziomie gardła, z napływaniem do ust piekącego płynu. Jest to objaw podrażnienia lub zapalenia przełyku i powstaje najczęściej na skutek wracania zawartości żołądka i dwunastnicy do przełyku, czemu sprzyja niewydolność („nieszczelność”) dolnego zwieracza przełyku. Wbrew powszechnemu mniemaniu, nadkwaśność soku żołądkowego nie jest warunkiem koniecznym do wystąpienia zgagi. Równie dobrze może ona zdarzyć się przy normalnej lub obniżonej kwaśności. Czynnikami wywołującymi jej powstanie są niektóre pokarmy (różne dla różnych osób, ale na ogół cierpkie, kwaśne, nadmiernie słodkie), używki (kawa, alkohol, papierosy), niektóre leki (polopiryna) oraz praca w pozycji pochylonej połączona z dźwiganiem.
Written on Czerwiec 9th, 2012 by admin