Częstość i rytm wypróżnień oraz konsystencja kału różnią się dość znacznie u poszczególnych zdrowych osób. Zależy to od wielu czynników fizjologicznych i indywidualnych właściwości organizmu ludzkiego. Wśród nich przykładowo można wymienić: rodzaj pożywienia, ilość wypijanych płynów, aktywność fizyczną, charakter wykonywanej pracy, wrażliwość psychiczną, rozwój mięśni brzucha. Wobec tej osobniczej zmienności, definicja zaparcia i biegunki nastręcza pewne trudności. Kilka uformowanych wypróżnień na dobę nie oznacza bowiem biegunki, zaś jedno wypróżnienie na 3 dni nie musi być uważane za zaparcie. Często ważniejsze znaczenie ma zmiana dotychczasowego, właściwego dla danej osoby rytmu wypróżnień.
Zaparcie należy rozumieć jako zmniejszenie częstości wypróżnień, uczucie wypełnienia odbytnicy i niekompletnej defekacji oraz zmniejszenie objętości i zwiększenie konsystencji stolca z potrzebą silnego parcia przy jego oddawaniu.
Biegunką nazywamy stan, w którym liczba wypróżnień zwiększa się ponad normę właściwą dla danej osoby, a stolce stają się płynne lub półpłynne i obfitsze niż dotychczas.
Obecność krwi w stolcu zawsze wymaga zbadania chorego przez specjalistę gastrologa, niezależnie od tego, czy objaw ten łączy się z biegunką, zaparciem czy normalnymi wypróżnieniami. To samo można powiedzieć o każdej zmianie rytmu wypróżnień trwającej dłużej niż kilka tygodni, zwłaszcza gdy dotyczy osoby po 40 r. życia.
Chudnięcie towarzyszące biegunce bądź zaparciu jest również objawem niepokojącym.
- Ostra biegunka. Biegunka o nagłym początku, występująca u osoby dotychczas zdrowej, jest najczęściej wywołana przez wirusy, bakterie i ich toksyny lub przez pierwotniaki. Zwykle przebiega ona z gorączką, wymiotami oraz bólami mięśni i głowy. Jest to choroba krótkotrwała (1 — 3 dni), o przebiegu samoograniczającym się. Badania kału w celu wykrycia czynników zakaźnych nie są na ogół wykonywane, bowiem powrót do zdrowia trwa krócej niż analizy. Nie dotyczy to sytuacji, w której zachorowania występują masowo. Wówczas obowiązują zasady i rygory ustalone przez służby sanitarno-epidemiologiczne.
W biegunkach o ciężkim przebiegu, z krwią w stolcach lub przeciągających się ponad 5 dni, konieczne jest badanie kału i krwi oraz tzw. rektoskopia (oglądanie końcowej części jelita grubego – odbytnicy i esicy za pomocą instrumentu optycznego). Często zachodzi potrzeba wykonania badania radiologicznego jelita grubego (tzw. wlew doodbytniczy). Na ogół jest to jednak możliwe dopiero po złagodzeniu lub ustąpieniu ostrych objawów.
Leczenie ostrej biegunki polega na leżeniu w łóżku i przyjmowaniu środków objawowo hamujących biegunkę. Ograniczenia dietetyczne są o tyle zbędne, że w pierwszym dniu choroby występuje i tak wstręt do jedzenia i chorzy powstrzymują się od przyjmowania pokarmu. Ze względu na utratę płynów z powodu biegunki i wymiotów należy wypijać dość dużo płynów. Ponieważ u dzieci i osób starszych skutki odwodnienia mogą być groźne, zachodzi potrzeba badania składu elektrolitowego krwi takich chorych i stosowania dożylnych przetoczeń odpowiednich płynów. Ten sposób postępowania prowadzony jest również w biegunkach o ciężkim przebiegu, w których utrata płynów z wymiocinami i stolcem jest bardzo duża.
- Przewlekła biegunka. Każda przewlekła biegunka, ciągła lub epizodyczna, trwająca tygodnie lub miesiące, wymaga przeprowadzenia badań specjalistycznych. Jest to szczególnie ważne zwłaszcza wówczas, gdy biegunce towarzyszy gorączka, chudnięcie, domieszka krwi w stolcu lub anemia.
Biegunka bez tych objawów, występująca u osób w dobrym stanie ogólnym i zwykle w pierwszej połowie dnia, jest najczęściej wyrazem niegroźnych zaburzeń czynnościowych (tzw. zespół drażliwego jelita). Przyczyną tych zaburzeń jest nieprawidłowa kurczliwość jelit. Podobnie może przebiegać biegunka w następstwie wybiórczej nietolerancji niektórych pokarmów, np. mleka krowiego. Przebieg kliniczny biegunki nie może być jednak podstawą do wykluczenia innych chorób, takich jak zapalenia, uchyłki, nowotwory, choroby bakteryjne.
Zaparcie jest powszechną bolączką ludzi żyjących w krajach o wysokim stopniu uprzemysłowienia, dlatego przyczyn tej dolegliwości upatruje się w czynnikach cywilizacyjnych i kulturowych. Zalicza się do nich: żywienie ubogie we włókna roślinne i resztki pokarmowe, małą aktywność fizyczną, nerwowy tryb życia i tłumienie odruchu defekacyjnego. Pożywienie współczesnego człowieka ulega niemal całkowitemu strawieniu w przewodzie pokarmowym i wchłonięciu. Ilość niestrawionych resztek jest mała i tworzy niewielką objętościowo masę — na tyle skąpą, że nie stanowi ona dostatecznego bodźca do wzbudzenia odpowiednio żywej perystaltyki jelit. Resztki pokarmowe przesuwają się wolno i długo zalegają, wskutek czego powstają warunki do ich odwodnienia i ostatecznie do wytworzenia suchego, zbitego kału. Nadmierna kurczliwość jelita wywołana nerwowym trybem życia sprzyja zaleganiu kału.
Odruch defekacyjny, odczuwany jako potrzeba oddania stolca, powstaje w wyniku rozciągania bańki odbytnicy przez zwiększoną objętość stolca. Odruch ten podlega świadomej kontroli i w pewnych granicach może być dowolnie hamowany. Częste tłumienie odruchu z powodu pośpiechu, skrępowania, niedostępności urządzeń sanitarnych czy ich niskiego poziomu, powoduje utrwalone osłabienie wrażliwości bańki odbytnicy na rozciąganie, wskutek czego nawet prawidłowa lub zwiększona objętość stolca może nie wywołać odruchu defekacyjnego. Powstrzymywanie się od wypróżnienia zdarza się także z obawy przed bólem w przypadkach zmian w okolicy odbytu, takich jak hemoroidy, szczeliny, ropnie czy owrzodzenia. W odruchu defekacyjnym ważną rolę odgrywa prawidłowo rozwinięta mięśniówka brzucha. Jej osłabienie utrudnia wydalanie kału sprzyjając zaparciu.
Zaparcie może być wywołane również przez inne choroby przewodu pokarmowego (w tym choroby nowotworowe), przez depresję psychiczną, choroby neurologiczne, endokrynologiczne, zaburzenia metaboliczne, leki itp. W przypadku wątpliwości co do przyczyny zaparcia wskazana jest porada lekarska. Jeżeli zaparcie pojawia się po raz pierwszy po 40 r. życia lub gdy w stolcu obecna jest krew, badanie lekarskie jest konieczne.
W leczeniu zaparcia zaleca się dietę zawierającą razowe pieczywo, obfitą w jarzyny i owoce, a w razie potrzeby wzbogaconą otrębami pszennymi. Wskazane jest zwiększone przyjmowanie płynów. Wzmożona aktywność fizyczna i wyleczenie bolesnych zmian około odbytniczych oraz świadome unikanie sytuacji tłumiących odruch defekacyjny mają również bardzo duże znaczenie. W razie potrzeby można okresowo stosować środki przeczyszczające. Jednak z biegiem czasu skuteczność ich maleje i zachodzi potrzeba zwiększania dawki dla osiągnięcia pożądanego efektu, a długotrwałe leczenie wysokimi dawkami nieuchronnie sprowadza objawy uboczne.